DIY - Katt- & myggnätdörr

Nästa projekt jag har gjort var ett mer nödvändigt projekt. En nätdörr till balkongdörren. Eftersom vi precis skaffat katt så ville vi ha något sätt där vi fortfarande skulle kunna ha balkongdörren öppen för att få in luft. Vi funderade först på att näta in hela balkongen, men vi använder den ändå så pass lite så vi landade i att vi lika bra kan göra en nätdörr till att börja med. 

Vi byggde ihop den i Sala eftersom det var där vi hade virket. Och verktygen. Och utrymmet. Och Björns pappa som vi jag kunde springa och fråga om hjälp av hela tiden.

Till den här dörren använde vi:
- Trä (obviously)
- Myggnät i två separata bitar - skulle väl rekommendera att köpa ett stycke som täcker hela dörren, men vi hade inte tillgång till det på så kort varsel.
- Gångjärn och tillhörande skruvar

Eftersom jag är höjdrädd och Björn älskar att klättra så fick han klättra upp till alla plankor i ladugården och leta efter någonting dugligt. 

Han fick också såga eftersom han vet hur allting fungerar typ. Jag stod bara och hejade på och pekade hur han skulle göra.

Trots detta var det ändå jag som sprang runt med all skyddsutrustning. Det kändes tryggt helt enkelt. 

Efter att vi hade spenderat massor med tid med att mäta upp och såga itu en lång pinne som vi tyckte kändes rätt, så ställde vi dem bredvid varandra och insåg hur ojämna de faktiskt var. Och nu var det inte vi som hade sågat ojämnt, utan vi insåg att virket hade varit böjt från första början. Det var bara vi som hade varit så mitt uppe i att hitta rätt storlek på pinne så vi tänkte inte på alla andra saker.

På bilden nedan kan man se hur böjd den ena av de två är, men det var ännu värre i verkligheten. 

Björn klättrade upp på nytt för att försöka hitta en ny och bättre planka.


Sen såg vi den!

Den perfekta plankan!!!!!!! 

Mitt uppe i taket. Ute i luften. UNDER en stor bjälke. 


Björn försökte få tag på den ändå, och stod och sträckte sig efter den från alla olika håll. 


Men till slut gav vi upp och drog ut en planka från nästa ställe istället. 


Så då var det bara att börja om med allt sågande.
(Ursäkta mina halvtaskiga bilder...)

Den här plankan sågade vi först så lång som vi ville ha den, och sedan sågade vi den i flera smalare pinnar som blev ribborna i dörren.


Så efter en stunds arbetande till hade vi äntligen det här! Som såg rätt bra ut. 

Det var nu vi hoppades innerligt att måtten faktiskt stämde så att vi inte skulle behöva göra om precis allting igen.


För att fästa bitarna i varandra borrade vi hål i pinnarna som vi sedan limmade pluggar i. 


Och ÄNNU ett tag senare hade vi det här! En fullt ihopsatt dörr. Eller nja, kanske inte dörr än... Men en fullt ihopsatt... ram? Vi tog kväll medan limmet torkade och hoppades på att dörren skulle se ut som vi lämnade den när vi kom tillbaka nästa dag.


Och det gjorde den! Så då slipade vi ner alla ojämnheter och flisor innan vi gick vidare.


Sedan letade vi fram gångjärnen. Vi hade inte köpt några innan eftersom vi inte visste hur brett trä vi skulle hitta, så vi tog bara det vi hittade i ladan. Vilka var lite för långa, så vi sågade till små kuber som vi fäste som stöd för gångjärnen. 


Därefter började vi fästa nätet genom att stansa fast det. Det var väldigt enkelt ändå att spänna ut det överallt, men frågan är väl hur länge det kommer hålla sen eftersom det nästan är lite väl töjt på vissa ställen. Men vi tänkte att vi börjar med det här och ser, och om det går sönder så köper vi ett starkare nät och gör om det. 


Sedan var det äntligen klart! 

Vi fraktade hem den i bilen från Sala och borrade upp den med gångjärnen. Det var PRECIS så att den gick dit. Den är lite trög i övre kanten där den tar i, vi vet inte om vi byggde snett eller om det är dörrhålet som är snett (det skulle inte vara det första som var snett i den här lägenheten så). Men den går att öppna och stänga ändå. Men tack vare det behöver vi inte fixa någon hasp än i alla fall för att den ska hållas stängd! 

Vi har dock inget ordentligt handtag än heller, utan vi har en tillfällig skruv som vi borrade in som fungerar som stöd för att dra upp den. Vi ville ha allt klart tills Navi skulle komma följande dag, så vi har inte hunnit leta handtag och fixa finesser.

Men vi har lyckats bygga ihop en liten fyrkantig nätdörr i alla fall! Är supernöjda över det. Förhoppningsvis kommer den göra sitt jobb och hålla katten inne och myggen ute.

Populära inlägg i den här bloggen

Kärleksmumskakor

Platser vi besökte på Gotland...