DIY - Lampa av ett gammalt cykelhjul

 Mitt första projekt jag tänkte lägga upp här är cykelhjulslampan som jag gjorde till vårt vardagsrum.


Den gjorde jag av ett gammalt cykelhjul som Björn hade i källaren. Vi började med att Björn plockade bort själva däcket och gummibandet innanför (till skillnad från honom är jag ingen cykelexpert så jag har ingen aning om vad någonting faktiskt heter). 
Sedan knipsade han bort någon metallsak som stack ut från mittendelen. Vi använde oss av ett bakhjul, och därav hela mackapären i mitten. (Han skulle ge mig en SÅN dömande blick om han såg vad jag använde för ord för alla cykeldelar nu...)

Efter det åkte jag med hans mamma och inhandlade allting vi behövde - vilket var: 
- Sprayfärg i koppar 
- Liten burk svart färg
- Hängande glödlampor
- Kedjor att hänga upp den i taket med 
- Krokar och plugg till taket

Resterande saker hade vi hemma: 
- Eltejp
- Maskeringstejp
- Ringar att hänga kedjorna i

Efter att ha FaceTimeat med Björns pappa i en byggaffär i ungefär 20 minuter lyckades vi äntligen plocka på oss rätt saker. I lampaffären spenderade vi säkert ytterligare 20 minuter med att klura på vad för sorts lampor vi ville ha. Tack och lov fick vi otroligt bra hjälp av en av de som jobbade där. Hon gav oss tips på ideer till hur vi skulle kunna göra med lamporna, och förklarade hur allting funkade om vi skulle behöva koppla om saker. Björns önskemål hade varit att hitta dimbara glödlampor som man hade kunnat koppla i taket så att vi faktiskt skulle få användning av lampknappen i vardagsrummet.

Men det önskemålet gick i kras. (Kras - fattar ni? För att det är lampor av glas...)

Istället klurade vi väldigt länge på hur vi skulle kunna bygga en adapter (?) till lamporna för att koppla dom till uttaget i taket, eftersom lamporna som fanns i affären endast hade vägguttag. Men när vi äntligen hade kommit fram till en lösning som kändes bra så tog vi upp i förbifarten att lamporna skulle kopplas till ett uttag som var dimbart, och då blev hon osäker på om lamporna verkligen skulle fungera i ett sådant uttag eller om det skulle bli någon form av kortslutning. Så slutligen bestämde vi oss för att endast använda oss av vägguttaget i alla fall, men att vi skulle koppla en lampknapp på sladden så att vi kan tända och släcka lampan vid soffan.

Sagt och gjort, så köpte vi lamporna och åkte hem igen och jag satte mig för att börja tejpa hjulet för sprayning. 


Tusen år senare var jag äntligen klar med tejpandet, och då tog vi ut den för att spraya. Och den blev SÅ SNYGG!


Efter att färgen hade torkat pillade jag bort tejpen igen (mycket lättare än att sätta dit den). Sedan målade jag den taggiga saken på mittengrejjen svart, och fyllde svart på de ställen som behövdes. Jag sprayade också upp kopparfärg i locket till en PET-flaska, för att kunna måla missade ställen med en pensel.

Men det blev SÅ SNYGGT!


När jag kom hem till lägenheten igen så provade vi fästa kedjorna i hjulet och i ringarna som vi därefter fäste i taket. Efter det hängde jag upp lamporna i lite trådar för att se vart jag ville ha dem. 


Därefter tog vi kväll och jag bestämde mig för att fortsätta nästa dag genom att fästa lamporna bättre med eltejp. 

DOCK. Fick jag här lära mig att man aldrig ska lita på färdigt uppsatta krokar. Vi hängde lampan tillfälligt i en plastkrok som redan hängde i taket, bara för att kunna se hur högt upp vi ville ha den osv. Men vi hade ju köpt nya krokar och tagit med en betongborr från Björns föräldrar för att kunna fästa den ordentligt där vi ville ha den. Men vi sköt såklart upp det här lite när den befintliga kroken fungerade under tiden lampan ännu inte var helt klar. 

Men när jag höll på fästa lamporna med eltejp dagen efter, och allt kändes frid och fröjd och jag var superglad över hur bra allting hade gått... Så lossnade hela kroken ur taket och en halv sekund senare satt jag i ett bad av glasskärvor. Björns drömmar om en dimbar lampa var alltså inte det enda som gick i kras i det här projektet.

I min tillfälliga chock över att nästan ha fått ett cykelhjul i skallen ringde jag Björn (som var på jobbet) och berättade att vi behövde köpa nya lampor. Därefter dammsög jag moloket upp alla skärvor och drog bort alla lamprester. 

Björns mamma var dock en ängel som ville åka tillbaka till den lilla lampbutiken i Sala och se till att vi fick samma lampor vi hade haft tidigare. Tack och lov hade resten av hjulet klarat sig utan en skråma, så det var bara lamporna som behövde bytas ut.


Så drygt en vecka senare hade vi fått hem de nya lamporna igen. Den här gången följde Björns pappa med och hjälpte oss att borra ett nytt hål i taket till en bra krok. Och ungefär 23:50 på kvällen i en produktiv spurt satte jag igång att sätta tillbaka alla lampor på cykelhjulet igen. (Men den här gången gjorde jag allting INNAN jag hängde upp den, för att undvika extra påfrestning på kroken i taket).


Och än hänger den fortfarande kvar i alla fall! 


Vi fäste sladden lite halvdant i taket och på väggen för tillfället. Så småningom (om några månader säkert) ska vi försöka fixa något så sladden inte syns lika tydligt, men just nu är vi bara glada att den är uppe och fungerar!


Lampknappen var också hur enkel som helst att fästa på sladden. Vi bara knipsade av sladden, och såg till att samma delar av sladdarna möttes på andra sidan lampknappen. Och det är sååå smidigt ändå att ha lampan precis vid soffan, istället för att behöva dra ur en väggkontakt. 


Fast är sååå nöjd ändå. Bortsett från att lamporna gick sönder och att vi fick köpa nya, så var den otroligt enkel att göra, och gick väldigt snabbt ändå på bara några timmar. I framtiden om jag vågar kanske jag ska dekorera den med lite blommor och blad, så den blir lite lummig och inte så stel. Men från att inte ha haft en taklampa i vardagsrummet sen Björn flyttade in här för 1.5 år sedan, så tycker vi båda att den är mycket bättre än alla vi sett i alla butiker (fattar inte varför lampor överlag ska vara så svårt och tråkigt att köpa, när dom ändå kan vara sååå fina annars??). 

Så 5/5 would do it again!

Populära inlägg i den här bloggen

DIY - Katt- & myggnätdörr

Kärleksmumskakor

Platser vi besökte på Gotland...